informatie over Werken via repeaters


Stel je zit op de fiets je hebt een apparaatje bij je die maar tot 5 km verderop wil zenden. Dan is het toch net wat lastiger om 10 km verderop iemand op te roepen. 
Je kan een hoge flat op zoeken en het dan nog eens proberen. Of je kan naar een telefooncel toe rijden en even bellen (vind er maar 1 en is duur) Of je gebruikt je gsm. (wat eigenlijk ook een zendertje is) Maar stel je hebt die mogelijkheid niet. Dan zou je kunnen gaan werken via een repeater. Je moet hiervoor natuurlijk een licentie hebben om deze te gebruiken. Maar wat je dan doet is met je zendapparaat verbinding maken naar die Repeater die binnen die 5 km staat. 
Als je dan naar die Repeater spreekt ontvangt hij jouw signaal maar zend deze tegelijkertijd uit! Maar dan met een veel betere dekking. Dus dan kun je met je zendapparaatje ipv 5 km wel tot 150 km komen. Maar letop elke repeater is verschillend. De ene repeater heeft een lokale dekking (alleen de stad waar je bent) of heeft een landelijke dekking. (zie bv www.hobbyscoop.nl

 

Kort onderling verkeer
Eigenlijk is een repeater dus voor kort onderling verkeer. ("Moeders.. ik ben in de buurt zet de aardappels maar op") Echter als je naar een repeater luistert zul je ook vaak hele gesprekken horen over vooral techniek en zaken die met onze hobby te maken hebben. Deze is dus eigenlijk voor elke amateur. Maar tevens ook erg leuk om naar te luisteren als je "luisteramateur" bent. Vergis je echter niet want een repeater zoals PI2NOS is een aardige afspiegeling van de maatschappij en daar komen ook wel eens zaken langs die je wellicht niet prettig vindt om te horen. Het mooie daarvan is dat je gewoon kunt overschakelen naar een andere (lokale) repeater. 


Lokale repeater
Het leuke van een lokale repeater is dat je veel sneller kennis maakt met zendamateurs uit je regio, of zelfs uit je je woonwijk. De kans dat je die persoon treft op een landelijke repeater zoals hierboven genoemd is wel wat kleiner. 

Regels?
Werken op een repeater is wel aan een paar regels verbonden. Een paar simpele gedragsregels zijn logisch omdat je niet tegelijk kunt spreken zoals met een telefoon. Het gesprek gaat om de beurt. Daarom meld je je in met je eigen call door die een keer te roepen als iemand een 'kiertje' laat. Deze amateur zal je dan ook zeker melden dat hij de 'inmelder' gehoord heeft. Nu blijf je rustig wachten totdat je opgeroepen wordt. Als dit te lang duurt mag je gerust nog een keertje kort je call roepen. Maar ga vooral niet door iemand zijn gesprek zitten te roepen. Blijf altijd vriendelijk. Ook al is de zendamateur met wie je spreekt het op dat moment niet. Ga nooit in lange discussies op die naar een ongezellige sfeer leiden. Besef goed dat er veel meer mensen luisteren dan je zou denken. Ga dus ook nooit met alcohol op achter je set zitten. Het werken op een repeater is leuk! Maar hou het kort en ga geen ' paalkleven'  (lange onnodige gesprekken houden, want jij kan iets heel interessants vinden het wil dan niet zeggen dat anderen dat ook vinden) Nogmaals blijf altijd correct in je gesprek. Wordt je uitgescholden, zet dan gewoon je set uit! Sta hier boven. Schelden doet geen pijn toch? 

Vragen?
Maar heb je vragen over je gekochte setje of ben je op zoek naar die ene tip voor datgene wat je interesseert? Maak gerust gebruik van de repeater. We zijn er om elkaar te helpen. En er zit heel veel kennis op de repeater en dat scheelt je soms uren zoekwerk als je de handleiding moet doorspitten ;-)