Informatie over Digitale techniek:

Oef ja hoe leg je digitale techniek via de radio uit? En probeer het maar simpel te houden... 
Je kunt natuurlijk via je radio praten met iemand die ergens anders zit. Dat is natuurlijk wel bekend. Maar hoe verstuur je een foto? Nou digitaal bijvoorbeeld. Je weet dat als je iemand een mailtje stuurt dat je eigenlijk die foto met 0 en 1 tjes verstuurt. 
Dus digitaal. Maar hoe kun je dat nou doen met de radio? Nou eigenlijk precies hetzelfde. Je hebt een computer. Die sluit je aan op je zender (radio) De computer stuurt geluidjes naar je radio. En dan staat er ergens anders in de wereld ook een zelfde situatie. Een computer en een zender.
Dat ziet er dan dus eigenlijk zo uit:  Computer - Radio <---------------------> Radio - computer. Eigenlijk wordt je foto in geluidjes verstuurt die gehoord worden door een andere radio. 

Dit kun je natuurlijk op vele manieren doen. Je kunt een soort sms'jes versturen met je radio. Maar ook langere berichten. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook mailtjes gestuurt worden zonder dat er internet aan te pas komt! Dit wordt ook veel gebruikt bij noodsituaties in landen waar grote rampen zijn gebeurd en er geen internet of uberhaupt verbindingen meer mogelijk zijn op de manieren zoals je ze kent. (GSM, Telefoon, Kabel, Glasvezel) 

Ook kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het ontvangen van berichten die verstuurd worden door een sataliet. De bekende weer plaatjes bijvoorbeeld.


 
Dit is een weerfax ontvangen door luisterpost Zutphen

Dit is een SSTV (dit is ook een techniek die veel gebruikt word via de radio) 
Deze afbeelding is verzonden door RS0ISS (het ruimtestation inderdaad!)

 

is digitale techniek moeilijk? Nou het is wel fijn als je een beetje overweg kunt met computers. Maar het is niet echt een must. Er zijn genoeg filmpjes te vinden op youtube over digitale techniek. 
Is digitale techniek duur? Dat valt mest mee eigenlijk. Je hebt veelal een kabeltje nodig die op je computer via de geluidskaart aangesloten is. Deze geeft de piepjes en geluidjes door die dan 'vertaald' worden. 
Is digitale techniek leuk? Ja! Het is vooral erg leuk dat je een plaatje in beeld krijgt te zien en je eigenlijk nog niet weet wat er gaat komen. Het is dus erg spannend!