Owjee hoor ik je denken.. wat is dit voor opening van dit blog'je? 
Enige tijd geleden heb ik het er al eens over gehad. De verschillen van Novice en Full. Er zijn examens geweest afgelopen week en om een of andere reden lijkt dan toch iedere keer weer die discussie open getrokken te worden. Wat de Novice amateurs wel/niet mogen, dat de Novice maar een halfbakken amateur is. En ga zo maar door. De ene uitleg nog vager dan de ander. Of nog veroordelende meningen en reacties daarop.
En ik wil niet wijzen naar welke groep dan ook. Want de Novice amateurs kunnen ook zeuren erover. Het wijzen naar elkaar is wat mij zo vervelend maakt.
Het lijkt wel een soort van wedstrijd te zijn. Wie het hardst de ander kan afzeiken. Of het nu over kennis niveau gaat of over het te gebruiken zendvermogen ga zo maar door. Je hoort bijvoorbeeld een nieuwe amateur zich inmelden die dan vervolgens afgemaakt word door een 'oldtimer' Of een novice amateur die dwars over een f amateur gaat roepen ga zo maar door. Voorbeelden te over op de landelijke repeaters.

En waarom doen 'we' dat toch? Waarom blazen we over wie met hoeveel watt gezeten heeft, of hoeveel hele verre uitzendingen (qso's) gemaakt worden.
Waarom roep je dan als amateur niet naar de medeamateur hoe hij wellicht jouw kennis en tips kan bevragen voor verbeteringen enzo?
Nee we lijken te vergeten dat het een gezamenlijke hobby is. Deel die kennis met elkaar! Help elkaar, adviseer elkaar. 

Waarom toch zoveel vervelende discussies voeren en elkaar zo aanvallen op de ether. Ik heb ook wel eens dat ik bij mezelf denk van "hou toch je kop man" En schakel ze dan gewoon door naar een andere repeater. Ga niet die discussie aan op de band. Want er zijn ook veelal mensen die graag wat hout op het vuur erbij gooien. En dat allemaal 'ter vermaak' 

Jammer hoor...

Doe wat de hobby betaamt.. Radio onderzoek :) 
73 PD8B

Reacties   

#1 PH4E 10-03-2016 05:44
Gewoon Novice met maximaal 25 Watt op alle banden tussen de 80 meter en 70 cm, en dan niet dat rare gedoe van slechts 50 Kc op 40 meter en op 20 meter niet boven de 14.250 Mhz.
Menige Novice amateur is meer amateur dan ik met mijn F, en weet meer van radiotechniek dan ik. Helaas zijn er ook Novice amateurs die niet 25 Watt kunnen aflezen op hun meter en vervelend doen, maar er zijn ook legio F-amateurs die niet kunnen stoppen bij 400 Watt. Wat dat betreft is er geen verschil.
Als sommige heren met hun PA0 zich niet aan de regels houden en muziek ten gehore brengen voor hun uitzending, wie is er dan de mindere amateur?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen