Nu een dag na de Jota 2015 in Berkel Enschot heb ik de puf om een kort verslagje te doen van het weekend radio actief bezig zijn. 
Vrijdag na mijn werk als de wiedeweerga naar huis gereden om de spullen in te gaan pakken. Barbara (PD8ARP) had natuurlijk de tas met de spullen om te slapen en dergelijke al klaar staan. En zoals een goed amateur beaamt had ik nog niets klaar staan en moest ik dus alles nog even in de koffers stoppen en afbreken. Echter omdat ik dat al meerdere malen gedaan heb gaat dit steeds sneller en zaten we binnen een uurtje in de auto bepakt met al de masten, antenne's, radio's, etc etc. 

Eenmaal aangekomen in Berkel Enschot stond er al een grote autolaadkraan van een kleine 20 mtr hoog met een Beam en rotor erin. 
De 2 mtr set moest op de eerste verdieping en de HF set op de begane grond. Echter kwamen we er snel achter dat er een defect was met de 2 mtr antenne en moesten we de kraan machinist bellen om de Beam te controleren op defecten, want de SWR was niet in orde. Dit bleek aan de kabel te liggen en derhalve gekozen voor mijn coax te gebruiken en mijn X-5000 in de mast te plaatsen. Met mijn antenne voet en antenne dus goed voor kleine 25 mtr. 
Nu waren de SWR waarden wel goed. Jammer maar helaas dat we de Beam niet konden gebruiken. Ook was er een G5RV geplaatst over het dak van de blokhut. (dank PE1POV hiervoor) 

Om 22:00 uur was de opening en inmelden van alle jota stations met de daaraan verbonden wedstrijd. Er waren afgelopen weken wat puzzels e.d. gemaakt die dan e.e.a. aan gegevens zou prijsgeven waar de Jota geopend zou worden. Dit bleek later in Hank te zijn op een bepaalde frequentie. En de bedenkers hadden een klein geintje uitgehaald om net even niet gebruik te maken van een frequentie die binnen de 12,5 khz stond. Dus moest de zendamateur snel even wat aanpassen. En tja daar fietste we langs de 1e plaats :) We waren niet het eerste station die zich kon melden op de op te lossen frequentie waar ze zouden zitten :-) 

Na een koude nacht (eigen schuld, we hadden zelf de kachel uitgedraaid. dom dom) kort geslapen om zaterdag er vroeg uit te moeten voor de eerste groepen. Er waren allerlei leuke activiteiten bedacht voor de kinderen. Een vossenjacht, zeeslag, rijden met een auto waar een vertraagde camera in zat. En ze moesten via de radio een aantal vragen stellen aan de andere jota stations. Ook was er voor de hele jonge scouts een gesprek via de radio met Sinterklaas in Spanje waar ze hun verlanglijstje alvast konden doorgeven. Dit werd zeer gewaardeerd. (ook door de ouders ;-) ?) In de avond waren de wat oudere scouts die ook allerlei activiteiten moesten uitvoeren. Waaronder ook zorgen dat ze de verste verbindingen zouden maken. Een team won met Zweden en even laten zelfs een QSO met Canada, alleen telde die niet mee omdat de wedstrijd afgelopen was. Om 23:00 uur was er een soort van Contest voor de jota stations, echter werd dit lastig omdat er ook een contest was (WAG- Work all Germany) wat dit wat lastig maakte, en ook alleen op de 2 mtr. En dat is natuurlijk niet echt zo'n succes met een rondstralertje en maar 50 watt. 

Uiteindelijk zijn er door de scouts zon kleine 80 verbindingen gemaakt met andere scouting stations en een aantal amateurs. 
Na een warmere nacht smorgens opgestaan en lekker ontbeten met lekkere broodjes en een vers gekookt eitje. En zo zaten we rond een uur of 12 weer in de auto op de terugweg naar Breda. Eenmaal thuis gekomen op de bank gekropen en een heeeel klein beetje ingestort. Ik geloof dat we om 22:00 uur in bed lagen.. uitgeteld
Moe maar voldaan, en we kijken al weer uit naar 2015! 

Scouting Berkel-Enschot bedankt voor de gastvrijheid, sfeer en lekkere koffie! 

P.S. 

Ook voor de dlza was dit een productief weekendje. Dankzij de JOTA toch een kleine 15 inschrijvingen van cursisten, en ook nog eens 5 van de scouting Berkel-Enschot hebben een handje geschud op het behalen van hun licentie voor de jota 2016! 
Alvast succes! :) 

Reageren mag hoor onder dit blogje :) 

Reacties   

#1 Bart 19-10-2015 22:15
Leuk stukje PD8EER, jullie bedankt voor de support en jullie enthusiasme!!
Citeer
#2 Elinek 20-10-2015 07:31
Vind ik leuk! :lol: Maar mogen de lettertjes wat groter?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen