Een baanbrekende achtergrond 

Ik was de laatste tijd bezig met mijmeren over de prachtige geschiedenis van de amateurradio, van de vroege pioniers met vonkoverslagers en de race om de eerste signalen over de Atlantische Oceaan te krijgen, tot aan de microgolfenthousiastelingen die de weg vooruit ontwikkelden voor ruimtecommunicatie en satelliettechnologie (en, fluister dit, mobiele telefoontechnologie!)

De geschiedenis van Ham Radio en RF-technologie is onlosmakelijk met elkaar verbonden - er was zelfs een tijd hier in het Verenigd Koninkrijk waar anekdotisch werd gedacht dat een Roepnaam van Ham Radio je zou helpen om een ​​baan bij de BBC te krijgen!

Verandering kwam echter relatief snel, relatief gezien, in de vroege geschiedenis van de radio. Van Marconi's experimenten tot de eerste publieke omroep was slechts 25 jaar of zo.Tv was daar nog zo'n 15 jaar achter, enzovoort ...

Weerstand (of niet voelen bij "Ohm")

Maar de geschiedenis van Ham Radio is er ook een van weerstand tegen verandering - niet van de pioniers, ze waren vaak aanstichters ervan, maar van de "alledaagse" hammen.

Laat me kijken of ik je een paar voorbeelden kan geven, met de punt van mijn tong uit mijn mond stekend ...

"Dat is geen echte Ham Radio!"

De vroege Hams gebruikten CW vrijwel uitsluitend. Dus toen AM aankwam als een van de eerste van de stemmodi, was er een beetje een oproer ... "Het is niet echt Ham Radio! Real Ham Radio gaat over het gebruik van een Morse Key! Waar komt de hobby naar toe, met behulp van stem om over de ether te communiceren? Het is heiligschennis! '

Maar het leven ging door, AM vond acceptatie en alles was goed in Hamland.

Toen arriveerde de transistortechnologie eind jaren veertig en begin jaren vijftig, wat een behoorlijk antwoord teweegbracht. "Wacht even! Dat is geen echte Ham Radio. Real Ham Radios gloeien in het donker - we kunnen deze miniatuurtechnologie niet hebben - ze zullen nooit zo lang meegaan als kleppen of zo betrouwbaar zijn "

Maar het leven ging door, solidaire apparaten vonden acceptatie en alles was goed in Hamland.

Toen kwam SSB en er was meer ontevredenheid ... "Dat is niet echt Ham Radio. Real Ham Radio's klinken niet als Donald Duck! Het is een rage, het zal snel wegvallen als mensen het beu zijn om die domme stemmen te horen "

Maar het leven ging door, SSB vond acceptatie en alles was weer goed in Hamland.

Toen kwamen FM en repeaters en was er polarisatie binnen de hobby (en het was ook niet horizontaal of verticaal!) "Dat is geen echte Ham Radio. Real Ham Radio hoeft dat ding niet bovenop de heuvel te gebruiken om je signaal ergens te krijgen! Real Ham Radio is van punt tot punt! "

Maar het leven ging door, FM en repeaters vonden acceptatie en alles was goed in Hamland.

Toen kwam Packet Radio aan en er was echt een probleem ... "Dat is niet echt Ham Radio.Real Ham Radio heeft geen van die nieuw ontwikkelde computerdingen nodig om te kunnen werken. Haal je sleutel of je microfoon eruit en begin met het werken van andere hammen! "

Maar het leven ging door, Packet Radio vond acceptatie en alles was goed in Hamland.

Toen kwam Digimodes aan en er was nog meer strijd ... "Dat is niet echt Ham Radio. Real Ham Radio heeft geen betrekking op het typen van berichten aan andere hammen - en die omgekomen computers opnieuw! Wat doen ze in vredesnaam in de hobby? "

Maar het leven ging door, Digimodes vond acceptatie en alles was goed in Hamland.

Toen arriveerden de Digital Voice-modi en er waren enkele zeer serieuze meningsverschillen ... "Dat is geen echte Ham Radio. Real Ham Radio's klinken niet als R2D2! Echte radio's maken geen gebruik van internet om hen de wereld rond te helpen, ze MOETEN ABSOLUUT de atmosferische verspreiding gebruiken. Wat gebeurt er met deze hobby ??? "

Maar het leven ging door, D-STAR en andere Digital Voice-modi vonden acceptatie en alles was goed in Hamland.

Dan komen we vandaag aan en komen Network Radios op het toneel en breekt de hel los!Dat is geen echte Ham Radio. Dit speelt op Ham Radio - er is geen Amateur RF dus het is gewoon geen Ham Radio. Bovendien werkte ik hard voor mijn licentie, iedereen zou dat ook moeten doen! Hoe durven mensen communicatie op een verkeerde manier te ervaren! "

Zal het leven doorgaan en zal het ooit weer goed gaan in Hamland?

De 21ste Eeuw uitdaging

Dit is de reden waarom de komst van Network Radios voor ons zo'n uitdaging is als voor de Hams - het zorgt ervoor dat we volledig opnieuw nadenken over wat het betekent om een ​​Radio Amateur te zijn in 2018 en daarna.

En we zullen moeten beginnen met het beantwoorden van vragen vergelijkbaar met deze ...

 • Wat definieert precies een radioamateur?
 • Wat bedoelen we met "Amateur RF"?
 • Wordt het RF gegenereerd door iemand die een Amateur is?
 • Of wordt er RF gegenereerd op een bepaalde band die door de overheid aan ons is toegewezen?
 • Zo ja, moet het dat absoluut zijn?
 • Kan het niets anders zijn?
 • Maakt dit iets uit?

Hoe zit het met onze banden?

Als Hams zijn we erg gehecht aan onze bands. Of het nu 160m of 2m is, we hebben bijna een psychologisch gevoel van 'eigendom' van hen.

We hebben 'favoriete' bands, we hebben bands die we niet vaak bezoeken.

We hebben zelfs "onze" spotfrequenties en sommige Hams zullen enigszins "assertief" worden als een collega-amateur die niet in hun "groep" is, "hun" frequentie durft te gebruiken!

En toch geloof ik dat in de 21e eeuw het hele concept van bands en frequenties steeds vloeiender wordt. Waarom zou dit zijn?

Een voorbeeld van Broadcast Radio

Nog niet zo lang geleden konden we afstemmen op uitzendstations op Long Wave (LF), Medium Wave (MF), Short Wave (HF) en FM (VHF Band II). Stations noemen zichzelf vaak op frequentie: "247 meter Radio 1" of "1152 AM" bijvoorbeeld. Het werd gezien als onderdeel van de identiteit van het station - velen hadden de frequentie in hun stationsnaam!

Maar vandaag horen we hier steeds minder van. Wanneer je tegenwoordig naar radiostations luistert, lijken ze geen frequenties meer te geven, maar kondigen ze gewoon aan dat ze op "FM, DAB en Digital" staan ​​of iets dergelijks.

Waarom? Omdat radio iets is dat u waarschijnlijk steeds meer op twee manieren consumeert - hetzij digitaal (via DAB of satelliet of soortgelijke middelen) of via streaming via internet. Frequenties en bij uitbreiding, banden, zijn niet zo relevant als ze ooit waren.

Verhuizen!

De grote omroepen stappen ook steeds meer af van de "traditionele" radio.

Op korte golf - slechts enkele landen en verschillende religieuze groeperingen lijken daar nu te werken. De grote jongens komen ook uit de lange en middellange golf. Als commerciële zenders wegtrekken, moeten we ons afvragen waarom.

Doen de bands er toe?

Ik heb het vermoeden dat dit ten minste gedeeltelijk het gevolg is van het feit dat bands en frequenties tegenwoordig niet zoveel uitmaken. Huishoudelijke radio-apparaten hebben meer te maken met drukknoppen en schermen waarmee u direct naar uw station kunt gaan, in plaats van dat u met frequenties kiest. Het is het eindproduct dat belangrijk is, niet noodzakelijk de manier waarop het jou bereikt.

Wie stemt tegenwoordig een moderne uitzendradio af met een handmatige afstemknop?Iedereen? Het was de hoofdknop op alle radio's, niet vele jaren geleden! Ik kan me zelfs herinneren dat ik in mijn vroege dagen op deze planeet oude VHF-tv afstemde op een knop - dat lijkt nu echt raar!

Nog een stap verder, veel radiostations gebruiken zelfs helemaal geen RF meer tegenwoordig! We noemen ze nog steeds "radiostations" (of af en toe "internetradiostations")

Is er enige reden om te denken dat Ham Radio als hobby niet altijd in een vergelijkbare richting zal bewegen? Een van onze sterke punten in de geschiedenis van Hams is dat we goed zijn in het omarmen van nieuwe technologieën en deze aan te passen aan ons eigen gebruik.

Het punt waar ik naartoe leid is dit - ik vermoed dat "bands" en "frequenties" in het digitale tijdperk niet zo'n groot probleem zijn als we zouden willen dat ze zijn.

In wezen bestaan ​​banden alleen vanwege propagatie.

Voortplanting opnieuw

160, 40 m, 20 m, 10 m, 2 m enz. Zijn in werkelijkheid allemaal "line-of-sight" -banden. Om het onderwerp te vereenvoudigen, zijn het de ionosferische of troposferische lagen die deze zichtlijnvermeerdering versterken en het in iets anders veranderen.

Elke band heeft daardoor verschillende propagatiekwaliteiten, waardoor elke band zijn "karakter" krijgt en voor sommigen is de studie van propagatie op zichzelf een fascinerend onderdeel van de hobby.

Door de mens gemaakte voortplanting is gewoon anders

Wanneer we denken aan (en gebruiken) het internet als een door de mens gemaakt voortplantingsmedium (wat het is - het verspreidt signalen over de hele wereld), dan wordt het concept van banden overbodig.

Het internet is als een, bijna oneindig brede, wereldwijde "band", voortdurend open S9 + 40 voor alle landen 24/7 met weinig grillen - en niet alleen voor spraak, maar ook voor visie en andere digitale modi.

Zo gezegd, wie zou het niet willen gebruiken? Zou het eigenlijk uit maken welke "band" je was (of niet was), als er zelfs één was?

Dus het concept van "bands", waarmee zovelen van ons onze activiteiten definiëren, kan in dit digitale tijdperk voor ons instorten en we realiseren het ons misschien nog niet eens!  Dat wil niet zeggen dat onze bands trouwens nog steeds niet bestaan ​​- dat doen ze duidelijk. Het is gewoon dat, voor veel mensen tegenwoordig, bands een buitenlands concept zijn.

En dan wat?

Naarmate de hobby begint te werken met enkele van de implicaties hiervan, beginnen er andere problemen op te duiken, zoals ...

 • Hebben we nog een examen nodig om een ​​licentie te krijgen?
 • Hebben we zelfs een licentie nodig?
 • Welke vorm of vormen zou het moeten aannemen, als dat zo is?
 • Zullen we een toevloed van nieuwe mensen in de hobby zien komen omdat de toegang ertoe eenvoudiger is?
 • Hoe kunnen we dat aan?
 • Willen we zelfs dat nieuwe mensen binnenkomen, vooral als hun opvattingen verschillen van de onze?
 • Hoe ziet de hobby er over 20 jaar uit?
 • Wat gebeurt er met onze "traditionele" bands?

Ik verwacht in de toekomst veel discussie hierover - het is eigenlijk best spannend!

Uit de comfortzone ...

Het zal er echter voor zorgen dat velen van ons zich uiterst ongemakkelijk voelen - de grond verschuift onder onze voeten en de traditionele raison d'être van Ham Radio wacht erop om uitgedaagd te worden om zich aan te passen en aan te passen ...

Ik zie dit niet als een slechte zaak - intelligent eerlijk debat is toe te juichen. Het belangrijkste is om onze geest en ons denken wijd open te houden. We zouden iets niet moeten verwerpen alleen omdat het nieuw is of omdat het onze vooropgezette ideeën over waar de radio in het algemeen heen gaat, uitdaagt.

Evenmin moeten we de baby weggooien met het badwater en de traditionele Ham Radio afwijzen zoals die al jaren is. De Ionosfeer en internet zijn complementair, niet in competitie.

Mijn eigen mening?

Als je dit tot nu toe hebt gelezen en je echt mijn persoonlijke gedachten wilt ...

Waarom kunnen we niet het beste van beide werelden hebben? Dat kunnen we zeker.

Netwerkradio's (in dit stadium in hun ontwikkeling) zijn bijvoorbeeld geen wedstrijdradio's en internet is nog geen wedstrijdvriendelijke manier van propageren. (Dat kan natuurlijk anders zijn!) Dus betwisten is nog steeds het beste op de traditionele Ham bands. Ik zie je op 80 meter - 59 001 OM ...

Regelmatige betrouwbare hoogwaardige contacten over de hele wereld zijn echter maar een ding waar netwerkradio's in uitblinken, dus waarom zou u dat niet gewoon gebruiken wanneer u wilt (of wanneer de HF-banden vol zijn van ruis of anderszins dood zijn)? Ik doe!Ik zie de uitbreiding van keuzemogelijkheden in de hobby niet als een slechte zaak. Alleen blijft het natuurlijk en dat is het mooie van onze hobby vrij om voor jezelf te kiezen of iets bij je past. Ikzelf ben wel bang voor dergelijke technologie zoals deze. Omdat de zendamateur het nu al vreselijk moeilijk heeft om een antenne te plaatsen bijvoorbeeld. Nu hebben we we nog enigzins bestaansrecht. Met dit als uitgangspunt denk ik dat dit best wel een bedreiging is. En natuurlijk maakt een dergelijke radio je best afhankelijk. En dat is wat je niet wil in onze vrije hobby zo het mij lijkt. 

Plezier is de sleutel

Levert het feit dat ik zend op mobiele frequenties op 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz of op Wi-Fi op 2,4 GHz of 5 GHz? Is daar iets intrinsiek slecht aan? Is er meer deugd om bijvoorbeeld 21 MHz of 432 MHz te gebruiken? Het zijn tenslotte slechts "frequenties".

Ik zie mezelf het liefst het motto volgen van mijn lokale radioclub, "Plezier hebben met RF". Of ik ervoor kies om een ​​netwerkradio of een Yaecomwood super-duper basisstation te gebruiken, is niet zo relevant voor mij. Genieten van de hobby is alles, wat is anders een hobby?

Op welke manier dit debat ook gaat en welke richting deze grote hobby ook op gaat, mijn lijn zou zijn om alle rijkdom van elk aspect van de hobby te behouden.

Met andere woorden, om terug te gaan naar de titel van dit stuk en slechts één woord te veranderen: "It's ALL 'real' Ham Radio"


<Bron en auteur: 
Chris Rolinson G7DDN > (vertaald door PD8B Berrie Sleijster) 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen