Al enige tijd hoor je op DMR en de repeaters continue mensen spreken over Zello. Zello is een voip achtige omgeving zoals Teamspeak of Ventrillio. Eigenlijk heeft het helemaal niets met radiotechniek te maken. Sterker nog ik ben er zelfs van overtuigd dat het een bedreiging is voor de hobby. Waarom dat hoor ik je denken. Als je zendamateur bent (je licentie's hebt) dan zal het wellicht een toevoeging van de hobby zijn. Maar voor de mensen die twijfelen en een grote honger hebben naar communiceren zal het wellicht de interesse verplaatsen. En het behalen van de licentie op een lager pitje zetten. Ik heb me wel eens gewaard op Facebook om me erover uit te spreken maar dit loopt alleen maar op een hoop verzet van de liefhebbers. En begrijp me goed hoor ik heb niets tegen mensen die communiceren, sterker nog het is alleen maar goed! Alleen heeft het weinig raakvlakken met de hobby. Tenslotte komt er geen eindtrap aan te pas of een antenne buiten je gsm antenne of je wifi antenne dan natuurlijk. Ik heb al eens een amateur horen praten dat het daarom nog steeds radio hobby is want ook een wifi heeft een antenne en een eindtrapje (<100 mW voor de freaks onder ons. 5G ligt hoger < 500 mW en outdoor iets van 1000 mW) 

Anyway is het Zello verkeerd? Ja en nee.. Ja want wat veel mensen niet weten is dat zello een app is die op je gsm meekijkt op zaken waar Zello niks mee te maken heeft. Het is een vorm van spyware. (lees hier de test: Klik hier ) De nee is er voor dat mensen nu wat makkelijker in contact komen met zend-amateurs die echt op een leuke manier met de hobby bezig zijn en zo mensen wellicht motiveren om de papieren te behalen. Want werken met een echte radio waar je hele andere verbindingen mee maakt en waar je de charme nog wel hebt van af en toe wat moeite doen om iemand te kunnen verstaan. En tja wil je internationaal gaan werken met HF bijvoorbeeld. Tja dan heb je toch echt dat papiertje nodig! En niks is leuker dan op een stormachtige dag met spanning naar je antenne buiten kijken of hij nog blijft staan! 

Groetjes
73 PD8B

 

 

Reacties  

#1 Marcel 24-01-2018 10:45
PD8B, Je hebt een novice licentie en mag daarmee experimenteren met een gering vermogen op diverse banden. In je bericht doe je het hebben van deze (instap) licentie overkomen als een super licentie. Je verwijst naar een artikel met de woorden (over Zello) "Het is een vorm van spyware". De verwijzing betreft een virusscan van Zello.exe. Zello komt overigens als virus vrij uit deze test. Maar licentie of niet je hebt recht op het uiten van je mening. Het berichtje is naar mijn mening echter een uiting van je voorkeur wat betreft communicatie en het pochen met een pasje dat voor de hobbyist geweldig is maar voor iemand die slechts een praatje wil maken en geen plezier beleefd aan het naar buiten kijken of zijn antenne mast er nog staat tijdens een storm kan iedere vorm van viop communicatie wel uitkomst en plezier bieden. Zelf ben ik ruim 30 jaar actief geweest met een A licentie en begrijp derhalve heel goed waar je het over hebt en waar je passie ligt maar het is een ieder wat wils
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen