Een bericht die gepost werd op de site van PI4RAZ.NL lees hem tussen de lijntjes:


Jaaaaa Nederland maakt naam. Het voorstel van de Veron om de CEPT Novice licenties onder de IARU leden gelijk te trekken, begint de aandacht te trekken van andere landen. En uiteraard wordt er gematigd enthousiast gereageerd.

Men ziet het als volgt:

"Hoewel het uit de naam niet duidelijk blijkt. is de CEPT Novice licentie gelijk aan de Engelse Intermediate, Amerikaanse General en de Australische Standard licentie. De Novice licentie in het ene land is de Standard licentie in een ander land! Momenteel zijn er grote verschillen tussen de verschillende CEPT lidstaten voor Novice licentiehouders in zowel de toegestane frequenties als het maximaal te gebruiken vermogen." VERON stelt dat vanwege het internationale karakter van de radioamateur hobby, deze verschillen onwenselijk zijn. En daar hebben ze natuurlijk wel een punt. 
Het voorstel beoogt om de discussie over harmonisatie van frequenties en vermogens voor Novice licenties te starten, met als doel de verschillen in Europese landen weg te werken. Dit zou dan moeten leiden tot meer activiteit (Oh? Hoe dan? -red)  en het gebruik van niet-Novice frequenties door Novice gelicenceerden te reduceren. (Dus: als je maar voldoende piraat, wordt er niet gehandhaafd, maar krijg je de frequentie er gewoon bij. Misdaad loont dus - red).

VERON zegt dat Novice stations dan in staat zullen zijn om meer verbindingen te maken in grote contesten, en zo hun operating vaardigheden kunnen verbeteren. (Alsof radio-amateurisme alleen nog maar bestaat uit het ouwehoeren in een microfoon met standaard 59 rapporten. Ga skypen! Wel eens een contest beluisterd? Oorlog is er niets bij -red)

Maar dan komt de aap uit de mouw:

'Het doel om te "harmoniseren" brengt wel wat twijfels met zich mee. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat in sommige landen Novice gelicenseerden minder frequenties en/of vermogen ter beschikking krijgen' (en dat willen we niet hè, minder. Alleen maar meer meer meer. Wel eens overwogen om gewoon die F te gaan halen? Hoeven we ook deze discussie niet te voeren. -red).

Het radio-amateurisme is in een glijdende schaal beland. In de afgelopen jaren is er steeds meer kado gedaan. De Morse-eis verviel (ook wel elite-filter genoemd, waarschijnlijk al omdat je er iets voor moest doen), waardoor alle C- en B-machtigingen (wie kent ze nog) automatisch A ofwel het huidige F werden. De 6 D-kanaaltjes werd de hele 2m band. Doet u 70cm ook maar. En een stuk 40m, het grootste deel van de 20m band en heel 10m (ja, dat is wel heel dicht bij 11m). En het schreeuwen om meer gaat maar door. Want N gelicenceerden zijn toch ook volwaardige amateurs?

NEE! Dat zijn ze niet. Dan hadden ze wel F gehad. In de fora lees ik diverse non-argumenten zoals "Waarom moet ik een techniek examen doen als ik een complete transceiver koop met kant en klare beam?" en "Als ik een auto koop, hoef ik toch ook niet te weten hoe de motor werkt?"

Om met die laatste metafoor te beginnen: Nee, niet als je een Canta koopt. Daarom mag je ook niet harder dan 45km/uur. Maar als je een Red Bull RB13 koopt, is je gewone B-rijbewijs niet eens genoeg. Je haalt het eind van de straat niet in zo'n ding.
Als radio amateur mag (en hopelijk kan) je je eigen apparatuur maken. Dan moet je wel weten wat je aan het doen bent en wat de gevolgen kunnen zijn. En wat je moet doen als het fout gaat (oscillerende eindtrappen, spurious, splatter). Daar is die kennis voor nodig en daarom moet je dat techniek examen doen. Dat je het nooit gaat gebruiken: jammer. Maar als het je alleen om het ouwehoeren gaat: 27MHz is tegenwoordig gratis. Er is PMR. LPD. HamSphere. Heb je allemaal geen techniek voor nodig. En wie zegt dat ik overdrijf: Ik durf inmiddels niet meer te zeggen dat ik zendamateur ben . Onze maatschappij neigt er steeds meer naar om alles maar laagdrempelig te maken omdat iedereen maar overal toegang toe moet hebben. Die mening deel ik niet. Als ik als rolstoeler wil hordelopen, kan ik wel eisen dat ze op- en afritten asfalteren naar die horden, maar daarmee maak je voor de echte hordelopers de sport kapot. En dat gebeurt met het radio-amateurisme ook. Wil je volledig meedoen: haal die F-licentie. En hou anders op met zeiken.

Geschreven door PA3CNO 
(bron posting: www.pi4raz.nl


 

Beste PA3CNO


Hier zakt nu echt mijn broek van af. Dit zijn die mensen die bij mij heel de motivatie weghalen om te studeren voor eender wat dan ook binnen de zend-amateur hobby. De frustraties spatent van deze schrijver af. Aan alle kanten zie je zijn emoties. En ik vermoed dat zijn frustraties niet alleen over de zendhobby gaan maar daar kan ik verder weinig over op in gaan omdat ik die kennis niet heb natuurlijk. Ik ken deze meneer dan ook niet. Echter wat mij dan opvalt is dat hij keihard afrekent met de Novice amateur. Zijn vergelijkingen met vroeger. Hij denkt dat de zendamateur zich nog bezig houd met radio's bouwen. Alleen maar een soldeerbout vast houden. En vooral de zender niet gebruiken voor communicatie. 

Dit soort mensen zijn dergelijke schreeuwers die je hoort op vergaderingen veel commentaar maar weinig probleem oplossend vermogen hebben. Het verbaasd me dan ook echt dat een vereniging zoals PI4RAZ zoiets plaatst. Want door dergelijke plaatsingen zetten ze waarschijnlijk een hoop van hun leden ook te kakken. Ook is erg opmerkzaam van hem dat het standaard 59 roepen niet bij de hobby hoort. Graag zou ik deze man er op willen wijzen dat de verhouding contesters (ja u weet wel.. die 59 roepen) met Full gelicentieerden vele malen hoger is dan de Novice amateurs. Dus eigenlijk valt meneer ook zijn eigen 'clubje'aan. Ook haalt meneer aan dat de Novice mensen alleen maar steeds meer willen. Erhm.. beste meneer mag ik u er wellicht op wijzen dat  u ook het nodige aan positieve veranderingen bent ondergaan? U hebt diverse banden in de afgelopen jaren er bij gekregen. uitbreidingen van de 40 mtr, 6 mtr, mogelijkheid hoger zendvermogen onlangs etc etc Was u toen ook zo ontevreden hierover? Hebt u toen gezegd neuh dat hoef ik niet. Ben tevreden met wat ik nu heb!

Hebt u ook hierop gereageerd als zijnde van "hou op met zeiken!" Nee toen was u waarschijnlijk een van de eersten die met uw gekochte radio daarop aan het zenden was om te testen of het een 'leuk bandje' was. Of bent u zo'n iemand die loopt te mopperen dat er op een repeater CTCSS aangezet is. En u dit mogelijk niet erg goed snapt daar u in lang vervlogen tijden uw licentie hebt behaald?

Even voor de goeie orde, uitleg over CTCSS vindt u hier: Linkje uitleg CTCSS Want waarschijnlijk kent u het niet, of kunt u het niet bereiken met uw lampenradio uit WW1. Niks mis mee overigens hoor. Ieder het zijne. Maar ik probeer rekening te houden met uw beperkingen. binnen deze techniek. U zou het liefste zien dat wellicht het hele Novice gebeuren verboden zou worden. Mag ik u hier ook op wijzen dat dat een discussie is die jaaaaaaren geleden al gevoerd is. (waarschijnlijk toen ik net gestopt was met duimen) Dus stopt u daar nu ook eens mee. U lijkt wel een verdwaalde soldaat die nog steeds denkt dat het WWII is. 

De tijden veranderen ik begrijp best dat u daar enige moeite mee hebt om te aanvaarden dat er flink wat veranderd. Maar u zult met al uw ervaringen ook best wel beseffen dat u toch echt mee moet gaan met de huidige tijd. En die is zo slecht niet hoor. Vroeger moest je nog naar de televisie lopen om hem aan te zetten, of heel lang aan het knopje draaien om de zender te vinden. Nu hoeft dat niet meer. Dus al het huidige is zo slecht nog niet. 

Dus was ik u zou willen vragen. Stop met zeiken, geniet eens van het leven en van de kleine dingen die het hem doen. Voor u het beseft rent u rond op de eeuwige jachtvelden...(doet u mijn hond dan ook even de groetjes) 


Houd u alstublieft uw commentaar voor u over allerlei zaken. Ja er zijn piraten, ja er zijn lamballen, ja er zijn ook PD stations die veel meer kennis hebben dan u waarschijnlijk ooit zult hebben. Er zijn ook Amateurs die vele malen beter dan u CW zullen beheersen. Maar dat maakt u niet minder mens. Alleen tegen mensen hun benen schoppen om u daar beter door te voelen dat maakt u de smerige pester die je vroeger op school had. Maar die pesters beseften niet wat ze andere mensen aan doen met hun gepest. U beseft niet wat u met uw gezeik en geklaag en gemopper aan demotivatie crëeerd. En bent u daar trots op? Dat u mensen demotiveert?
En begin nu niet over dat u iemand hebt laten luisteren naar de NOS. Als dat uw motivatie is?! Dan begrijpt u echt helemaal niets meer van uw hobby. 

Of leer de nieuwe mensen op een motiverende manier de "know hows" over de mooie hobby. Zelfs met mijn beperkte kennis -vergeleken met die van u natuurlijk- heb toch al meerdere mensen begeleid op indirecte manier naar het examen. (stichting dlza)  Maar uiteraard kunnen we bij onze stichting altijd mensen met kennis gebruiken. Zeker gemotiveerde mensen die op een leuke manier mensen weten te motiveren en hun bijdrage aan kennis en ervaring over te brengen. Dan voegt je iets toe. Met dit soort berichten schrijven voegt u niets toe.
Alleen af en toe wat 'halleluja" kreten van andere wellicht wat oudere zendamateurs die graag bij het oude blijven zoals het vroeger was en hoorde te gaan.
Maar die tijd is niet meer en als u dat niet aankan? 

Gaat u dan alstublieft biljarten of jeu de boules spelen.

Onze hobby staat niet stil. 


Overigens even een kleine verbetering. U schrijft "gelicenceerden" het is het: gelicentieerden ze zijn houder van een gebruiksrecht (niet meer en niet minder) 

Groet, 
Berrie PD8B


P.s. Om even voor mezelf te spreken. Het motiveert mij vele malen meer als iemand tegen mij zegt "kom we gaan samen dit of dat leren" Of mij de mogelijkheid bied om vragen te stellen over zijn of haar kennisgebied. Dat werkt echt vele mate beter dan het afduwen van nieuwe mensen. 

 

Reacties   

#1 Barbara 26-05-2017 08:51
Duidelijk...
Het blijft jammer inderdaad...
Jammer dat er nog steeds zo over gedacht wordt en dat er nooit eens samen de handen in elkaar worden gesloten...
De communicatie hobby lijkt steeds minder een sociale hobby te zijn en steeds meer en egoïstische.....bah.....
Steeds minder mijn ding..... hebben we wel zin om ook bij dit "clubje" te horen? Nu te vechten tegen al dat onbegrip en afgunst van andere...... en straks mocht het ooit lukken wil je toch niet bij dat "clubje " horen?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen