Vandaag ben ik weer radioaktief bezig geweest. 
Al enige tijd heb ik last met het ontvangen van PI2NOS (nee is dus niet in de ban gegaan) Waar ik last van heb is naar vermoeden van "cochanneling"
In Goes en Utrecht staat een zender. Die worden hier beide door mij tegelijk ontvangen wat een vervelende ruis en audio problemen geeft. 
Na van alles vervangen te hebben (coax, antenne's, set, etc) bleef het probleem aanwezig. 
Na wat mail wisseling met een echte insider van de PI2NOS zijn advies opgevolgd om een yagi te gebruiken. Nu heb ik van PA1TAS (Paul) een 21 elements Yagi gekregen. (waarvoor dank natuurlijk Paul) Tevens ook eentje voor 2 mtr maar die moet ik nog in elkaar zetten. 

Deze antenne heb ik vanmiddag geplaatst als tijdelijke vervanging van mijn Diamond X50N (verticaal antenne) En ja het hielp! De audio is nu weer prettig om aan te horen. Zei het dat er nog wel andere problemen zijn. De ontvangst is maar S 7 ongeveer en zou toch wel harder moeten zijn. Zei het dat het een horizontale yagi is en geen verticale. Een en ander levert dus wat vermindering op. Het andere vervelende is dat de antenne niet op een rotor zit dus vrees ik dat ik vaak Barp lastig moet vallen om te gaan luisteren of te gaan draaien aan de antenne. Want het luistert toch wel erg nauw nu. Maar ook daar komt wellicht verandering in daar ik een rotor krijg van iemand. Dus misschien dat ik daar iets mee kan gaan doen. Altijd leuk om zo er mee te kunnen hobby'en want je leert er altijd van. 

Ik mag dan wel als voorzitter benoemd zijn door het overige bestuur van de DLZA maar van antenne's heb ik weinig kaas gegeten :) Maar door doen leert men natuurlijk. 
Zo kreeg ik een tip van PA0RDA waar ik zelf nog niet eens aan gedacht heb. Een simpele tip eigenlijk. Gewoon je antenne eens verplaatsen. Het kan met 10 cm al schelen. En ja inderdaad. Zo simpel zou het best kunnen zijn. Denk maar eens aan je auto. Soms hoor je de zender heel slecht en als je dan je auto verplaatst al is het maar 10 cm dan lijkt het in eens wel goed te gaan. En daar had ik niet aan gedacht. Dus dank daarvoor Adrie! Zo zie je maar dat je van elkaar kunt leren. 

Ik laat het weten als het gelukt is, of waar het probleem mee opgelost kon/kan worden! 
Hieronder de foto van de tijdelijke antenne: 

Reacties   

#1 Bas PE4BAS 27-09-2016 08:04
Als je de antenne nou een kwart slag draait is het probleem opgelost. Is toch simpel? 73, Bas
Citeer
#2 Berrie 27-09-2016 12:56
Deze antenne gebruik ik normaal gesproken niet. Dit is een test situatie. Wat overigens wel oplossing lijkt te bieden. Normaal gesproken gebruikte ik een rondstraler (Diamond x5000*die overigens overleden is*) dus nu een X50N. Maar die een kwartslag draaien lijkt me weinig zin te hebben?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen